Boucalé!

De muziek van Paul Termos (1952-2003)

Michiel Scheen - piano, arrangementen
Michael Vatcher - slagwerk
Raoul van der Weide - contrabas, klankobjecten, crackle box
Wolter Wierbos - trombone

Componist, altsaxofonist en improvisator Paul Termos (1952 -2003) schreef aanstekelijke, vitale en ogenschijnlijk bedrieglijk eenvoudige improvisatie stukken. Stukken die vaak opzettelijk aansturen op 'gecomponeerde misverstanden' en alle ruimte bieden aan eigenzinnige improvisaties. Met het verdwijnen van de componist echter dreigt ook zijn prikkelende repertoire ten onrechte te verdwijnen.
Boucalé! wil dit repertoire - op basis van bijvoorbeeld classics als Bokkenrijders dans, Pok, The Invisible Man en For Sandy Nelson - actualiseren en nieuwe impulsen geven.
Ook zullen drie nog niet eerder uitgevoerde compositie schetsen uit de muzikale nalatenschap van Paul Termos op het programma staan: Kop op!, After Travelling en Very Good Weather Today. Deze gecomponeerde aanzetten zijn door Michiel Scheen voor Boucalé! gearrangeerd.
Boucalé! bestaat uit 4 musici die nauw en jarenlang in verschillende combinaties met Paul Termos hebben samengewerkt. Sinds de oprichting van het 'PUNT-UIT orkest' van trombonist Bert Koppelaar (1978-79) en daarna via het instant composing 'Paul Termos Trio' (1979-1985), 'Guus Janssen Septet/Orkest', 'Maarten Altena Ensemble' en -kwartet en Paul Termos' eigen 'Tentet' en 'Dubbel Express Ensemble.
Boucalé! vormt een creatief eerbewijs aan een open en bevlogen lyricus wiens uitgesproken muziek zich ontwikkelde vanuit de creatieve spanning tussen lichtvoetig alledaags muzikaal optimisme en de diepgang van voelbare maar onuitgesproken onderhuidse weemoed.

Michiel Scheen
Raoul van der Weide
Wolter Wierbos
Paul TermosGeen opmerkingen: