Blue Lines Sextet - recensies


The Wire - Andrew Hamilton, July 2017

Bij De Dieren Thuis betekent "At the Animal's House", maar blijkbaar gaat er iets verloren in de vertaling – de songtitels op deze CD zijn ook meestal in het Nederlands. Live in het Bimhuis is meer Engelstalig gericht, maar beide albums zijn heel Nederlands in ethiek. Dat impliceert wellicht een anarchistische, oneerbiedige, absurde humor, improvisatorische vrijheid en theatrale presentatie – dat misschien iets te maken heeft met het libertijnse Nederland uit 17de eeuw (samen met het even vrije Groot-Brittannië).
Beide zeer individuele en inventieve albums hebben een vleugje genialiteit over zich. Een tweede gemeenschappelijke factor is pianist Michiel Scheen. Het is niet verwonderlijk dat je niet van hem hebt gehoord - hij verbergt zich in de schaduw van de scene en gedurende het laatste decennium verdween drie jaar geheel uit het zicht. Scheen is niet een ‘musicians musician’, maar een ‘musicians musician musician’. Hij studeerde bij Misha Mengelberg aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam en zijn werk is beschreven als "post-Monk, post-Mengelberg".
Hij verving Guus Janssen in het Maarten Altena Octet, en sloot zich in 2012 aan bij het Blue Line Trio, met oprichter Raoul van de Weide (bas) en George Hadow (drums). Het was de inspirerende en vindingrijke bassist die Scheen "uit de schaduw" kreeg dat jaar.
"Ik bedenk muzikale schetsen die leiden tot improvisaties, en George en Raoul maken het een gesamtwerk [compleet werk]", zegt Scheen. Dat leidt tot een derde gemeenschappelijke factor van de twee discs - structuur versus vrijheid. Vaak wordt er op groove gebaseerd thematisch materiaal naast passages of tracks met vrije improvisatie geplaatst.
Voor Live in het BIMhuis wordt het Trio een Sextet, met Ada Rave (tenorsaxofoon), Bart Maris (trompetten) en Wolter Wierbos (trombone). Scheen schreef zes tracks - de rest zijn vrije improvisaties, plus twee jazzstandards van Charlie Haden en Charles Mingus.
Ze interpreteren Haden's 'Silence', een van zijn meest intrigerende creaties, niet helemaal met de gebruikelijke statige melancholie - er is een hint van absurdisme in het weifelende vibrato van de blazers. Mingus's "Goodbye Pork Pie Hat" - zijn eerbetoon aan Lester Young - krijgt ook een non-conformistische interpretatie, waarbij het thema alleen aan het eind verschijnt.
Bij De Dieren Thuis is minder anarchistisch, en is minstens zo boeiend. Met leider Jan Nijdam op bas, Scheen op piano, Tobias Delius op saxofoon en klarinet, en Alan Purves op drums. De composities zijn melodisch rijk en bijzonder memorabel zijn "Spago Legato", "Scherpe Randjes" en "Het Zwarte Pad". "Whimsical Elf" laat de “pluizige”, Jimmy Giuffre-achtige klarinet van Delius horen, waarop hij een prachtig chalumeau-register heeft. De CD eindigt met een humoristische postproductie – je hoort de muzikanten tegen elkaar praten op een achtergrond van onbestemde muzikale geluiden.
Dit zijn uitzonderlijk bescheiden musici. Ik weet niet zeker of ze zich realiseren hoe goed ze eigenlijk wel zijn.


Cadence Magazine - Robert D. Rush, June 2017 

Michiel Scheen [p] werkte in de jaren ’90 samen met bassist Maarten Altena. In 2014 begon hij samen te werken met bassist Raoul van der Weide en drummer George Hadow in het Blue Lines Trio.

Op BLUE LINES SEXTET: LIVE AT THE BIMHUIS [Casco Records 005] wordt het trio uitgebreid met Ada Rave [ss / ts / clt], Bart Maris [tpts / cor / bugle] en Wolter Wierbos [tbn]. Deze CD werd opgenomen op 1/2/16 en resulteerde in 14 tracks [61:10] van meestens originele composities afgewisseld met vrije improvisaties. Hier zijn Nederlandse musici aan het werk die al jaren onderdeel uit maken van de Nederlandse improviserende scene en goede voorbeelden zijn van de unieke muzikale houding van de Europese geïmproviseerde muziek. Vooral de Nederlandse variant kenmerkt zich door oneerbiedigheid, humor en verrassingselementen (of juist niet). Dit is zeker een CD voor post-bop fans. En zo veel wat uit Holland komt, als je er niet meteen van overtuigd bent, wacht dan even en luister later opnieuw en ervaar een nieuwe relatie tot deze muziek. Het palet op deze CD gaat van minimalistische struikelen naar Ellington-achtige decrescendo’s.

Downtown Music Gallery - Bruce Lee Gallanter, Mei 2017


Het Blue Line Sextet wordt geleid door pianist Michiel Scheen*, die de helft van de stukken op deze CD componeerde. De andere stukken zijn groepsimprovisaties. Ik ken Scheen van zijn werk met Maarten Altena en Butch Morris. Trombonist bij o.a. het ICP, Wolter Wierbos, is een andere drukbezette speler die met velen heeft gewerkt: bijvoorbeeld met Available Jelly, Sean Bergin en Frank Gratkowski. Trompettist Bart Maris heeft gewerkt met 1000 (3 CD's) en verschillende prog-bands: Univers Zero en Blast. Ook de twee ritme-sectie leden zijn bekend en hebben samengewerkt met bijvoorbeeld de in Amerika geboren, nu in Amsterdamse woonachtige, saxofonist John Dikeman.

Naast de stukken van Scheen en de groepsimprovisaties komen ook twee composities van Charles Mingus en Charlie Haden aan bod, waarvoor Scheen de arrangementen schreef. Het is vaak moeilijk om de geschreven stukken van de improvisaties te onderscheiden, aangezien beide onverwachte richtingen in slaan. Elke keer dat we denken grip te krijgen op een bepaald sequentie of een uitgeschreven sectie, doorbreekt het sextet de verwachtingen. Scheen heeft hier interessante muziek geschreven die vaak op een bepaalde manier begint en dan plotseling van richting verandert. De spookachtige, ‘smeulende’ versie van Charlie Haden's 'Silence' bevat hypnotisch blazerswerk. Of ze nu van blad spelen of improviseren, je kunt horen dat de leden van dit sextet nauw naar elkaar luisteren en in een continue strakke, geestdriftige dialoog betrokken zijn. De versie van Mingus klassieker 'Goodbye Pork Pie Hat' wordt uitgebreid met improvisatoire delen, die de verwachtingen van de luisteraar danig op zijn kop zetten en de muziek een mysterieuze dimensie meegeven. Wat ik het leukste aan deze CD vind, is de manier waarop de geschreven en ongeschreven delen zich ontvouwen, naadloos op elkaar aansluiten en het daardoor onmogelijk wordt ze van elkaar te onderscheiden. - Bruce Lee Gallanter, DMG

* Het Blue Lines Sextet kent niet één leider, maar functioneert als collectief (MS).


Draaiomjeoren weblog  - Jacques Los, 24 april 2017

Naast de improvisaties 540 tot en met 545 bestaat de cd van het Blue Lines Sextet uit composities van Michiel Scheen, 'Goodbye Pork Pie Hat' van Charles Mingus en 'Silence' van Charlie Haden. De laatste twee zijn (toevallig?) bassist. Vanaf het eerste nummer, getiteld 'Chop', ligt het concept vast: een aaneengesloten, compacte, behoedzaam en nauwkeurig uitgevoerde collectieve improvisatie. Slechts een enkele maal wordt dat concept onderbroken door melodisch samenspel in de composities van Haden, Mingus en een enkele van Scheen.
De specifieke free-jazz kenmerken zijn prominent en dominant aanwezig op deze cd, dat wil zeggen vrije solistische improvisaties en idem dito collectie passages. In het serene 'Silence' soleert trompettist Bart Maris ingetogen en klagend, waarna saxofoniste Ada Rave en trombonist Wolter Wierbos inclusief Maris gezamenlijk de klaagzang afsluiten. De interactie speelt een zeer grote rol in het concept van de groep en op basis van veelal summiere muzikale gegevens wordt zowel van de blazers als de ritmesectie - pianist Michiel Scheen, bassist Raoul van der Weide en drummer George Hadow - uiterste concentratie en open oren vereist.
Zowel in de composities van Scheen als het zestal improvisaties is de collectieve improvisatie een constante queeste naar het volmaakte samenspel. Die is hier dan ook overduidelijk goed gelukt. De capaciteiten van de musici staan borg voor een gedegen free-jazz samenspel.
In een enkele uitzondering wordt het subtiele en geserreerde samenspel vervangen door heftige en krachtige muzikale interrupties, zoals in Scheens compositie 'Stumble'. De naam zegt het, nietwaar?Enola.be - Guy Peters, 24 april 2017

Op 2 januari 2016 zorgde het tot een sextet uitgezette Blue Lines Trio voor de beste start die een concertzaal zich kan wensen. In het Bimhuis speelden de muzikanten hun troeven zo overtuigend uit, dat de muziek belandde op een nieuw album. Dat werd op zijn beurt voorgesteld in Amsterdam met – opnieuw – een genereus concert dat uitblonk in veelzijdigheid.
Laat ons eerst en vooral nog eens benadrukken hoe goed het is dat pianist Michiel Scheen terug is. Als er intussen iets duidelijk geworden is, dan is het wel dat de man knappe composities uit de mouw schudt en dat hij samen met deze muzikanten behendig tussen structuur en vrijheid trippelt, met een diepgaande kennis van de traditie, een heel eigen karakter en gevarieerde arrangementen. Zowel startstuk “Solid” als finale “Chop” zijn krappe, Monk-achtige stukjes hoekigheid met een knoestig karakter, maar nog mooier is de manier waarop ze fungeren als springplank voor verkenningen die de elasticiteit van het materiaal voortdurend op de proef stellen.
Het leverde twee weldadige sets op, samen goed voor meer dan twee uur muziek, met een opvallend consistente kwaliteit. Dan valt immers op hoe goed het kerntrio - Scheen, bassist Raoul van der Weide en drummer George Hadow - op elkaar ingespeeld zijn, maar ook dat de blazers – veteranen Wolter Wierbos (trombone) en Bart Maris (trompet), en de jonge, maar indrukwekkende Ada Rave (tenorsax) – een enorme aanwinst zijn. Ze zijn individueel sterke improvisatoren, maar spelen ook complementair en vooral, ze zijn uitmuntende luisteraars die zeer goed aanvoelen wat een stuk, een passage, nodig heeft.
Lekker zwalpende thema’s, flukse wendingen, extended techniques en strak geharrewar werd zo in balans gehouden door weldadige arrangementen en knetterende interactie in voortdurend van bezetting wisselende fracties, waarbij verschillende muzikanten ook aanwijzingen gaven. Het ene moment met een boppy nervositeit, even later met een interactie die weggeplukt leek uit kamermuziekcontext. En als ze dan iets van kanonnen als Mingus of Haden spelen, dan doen ze dat steevast met een verfrissende combinatie van respect en vrijheid. Het is de dialectiek van componist en improvisator in een soms wringende, maar altijd verrassende vorm.
Vooral prachtig om te zien hoe deze muziek zich niet zomaar laat vastpinnen. Van der Weide is voortdurend in de weer met percussie (hij had een tafel vol spullen meegebracht), Rave stak al eens een pot in de saxbeker met excentrieke resultaten, Wierbos floot door de trombone, Maris smeerde klanken als lijmklodders uit. De muzikanten permitteerden zich vrijheden die uit de avant-garde en het experiment komen, maar tegelijkertijd leek het wel alsof ze zich ook hadden laten inspireren door Count Basie’s losse aanpak, met heads waarrond naar believen gerotzooid kon worden. Al klinkt ook dat weer zo oneerbiedig voor een ensemble dat geen moeite had om rappe dribbels, expressief gespetter, denderende marsmuziek, heupwiegende New Orleans en knallende freejazz te combineren met de nonchalante charme die swingkleppers als Hodges, Carter en Ellington ook lieten horen met hun kleine(re) ensembles.
Kortom: het was een erg fraaie evenwichtsoefening. Het Blue Lines Sextet dook gretig in composities en verkende die met hecht samenspel en vrije uitspattingen, waarbij dat soms zo vanzelfsprekend gebeurde dat het allemaal georkestreerd leek. Meer dan twee uur muziek, dat is best veel, maar dat het geen seconde ging vervelen, zei eigenlijk alles. Een band van attente en vindingrijke persoonlijkheden die elkaar blindelings, en met hier en daar wat extra wrijving, vonden. Zoiets word je nooit beu.
 London Jazz News - Brian Marley, 3 april 2017

Hoewel jazz een internationale taal is, zijn er regionale verschillen in overvloed. Op de CD’s van het Jan Nijdam Kwartet en het Blue Lines Sextet hebben we de Nederlandse variant, bekend om zijn theatrale elementen, de tendens om muzikale structuur en vorm liefdevol te misbruiken, en, natuurlijk, een vleugje humor. Dat wil niet zeggen dat het niet een serieuze onderneming is.
Wanneer het Jan Nijdam Kwartet zichzelf zonder aarzeling uit het korte thema van Ad Nasum in vrij spel slingert, hoor je hoe nauw de muzikanten naar elkaar blijven luisteren. Contrabassist Jan Nijdam is componist van alle stukken op ‘Bij De Dieren Thuis’, maar is ook als bandleider niet iemand die zich in de schijnwerper plaatst. Dit is een groepsprestatie, waarin iedereen gelijkwaardig bijdraagt.
Tobias Delius, op tenorsax en klarinet, is misschien wel de meest bekende speler in het kwartet, maar drummer Alan Purves (die reeds in 1982 een uitstekend duo elpee met Ernst Reijseger maakte) en pianist Michiel Scheen hebben even sterke geloofsbrieven. Delius speelt tenor met opgewekt geblaf, en accentueert zijn zinnen à la Oliver Lake. Zijn toon op klarinet is pure zijde, vooral tijdens de ballad Whimsical Elf. Dit stuk belandt na het thema in een haast laconieke vrije improvisatie, die lichtjaren verwijdert lijkt van waar het begon, waarna het thema op een volledig onverwacht moment het stuk afsluit.
De muziek is met andere woorden strakker dan strak, hoewel je misschien wordt verleid om iets anders te geloven. Tracks zijn over het algemeen kort, slechts één duurt voorbij de zes minuten, maar de composities zijn onvergetelijk en de improvisaties zijn overal eerste klas!
De gemeenschappelijke factor tussen de twee cd's is pianist Michiel Scheen. Hij, Raoul van der Weide (contrabas, kraakdoos, geluidsobjecten) en George Hadow (drums) vormen het Blue Lines Trio, dat op “Live at the Bimhuis”, wordt versterkt door Ada Rave (saxen, klarinet) Bart Maris (trompet, cornet, bugel) en Wolter Wierbos (trombone).
Afgezien van de twee stukken van Charlie Haden (Silence) en Charles Mingus (Goodbye Pork Pie Hat), zijn alle composities van Scheen. Het zijn thema’s die stiekem vanachter een kunstig gevlochten struikgewas van vrije improvisatie tevoorschijn komen en worden gebundeld in korte suites met  opeenvolgende genummerde improvisaties. Vier van deze stukken - Solid, Idols, Stumble en Sigh) zijn ook te vinden op de Blue Lines Trio CD uit 2014.
Scheen's spel bevat elementen van Guus Janssen en wijlen Misha Mengelberg, en alle drie lieten ze zich inspireren door Thelonious Monk’s ‘prikkende’ stijl en zijn liefde voor goed geplaatste dissonanten. Maar Scheen is zichzelf, een sublieme improvisator die nooit zijn hand overspeelt.
Een zekere pittigheid is kenmerkend voor zowel “Live at the Bimhuis” als “Bij De Dieren Thuis”. De fruitige toon en uitbundige uitroepen van Wolter Wierbos vallen op, maar eerlijk gezegd schitteren alle blazers van het sextet op deze CD.


Jazzflits 275 - Herman te Loo - 27 maart 2017

Ruim een jaar geleden nodigde pianist Michiel Scheen drie gasten uit voor een optreden van zijn Blue Lines Trio in het Bimhuis. ‘Live At The Bimhuis’, de cd die daar nu van uitkomt, laat horen dat dat een enorm goed plan was. Op het in 2014 uitgekomen titelloze debuut-album had Scheen alweer eens getoond dat hij veel meer in zijn muzikale mars heeft dan zijn aantal podiumbeurten zouden doen vermoeden. Met de subtiele drummer George Hadow en bassist Raoul van der Weide (een van de spilfiguren van de Amsterdamse impro-scene) heeft hij een smaakvol, intelligent en fantasierijk trio geformeerd. De toevoeging van trompettist Bart Maris, trombonist Wolter Wierbos en rietblazer Ada Rave levert meer op dan een trio-met-gasten. Scheen heeft een aantal slimme composities voor de combinatie geschreven, waarbinnen hij schuift met het trio en de gasten. Daarbij smaakt de muziek naar het werk van Nederlandse impro-componisten als Guus Janssen, Maarten Altena en Paul Termos. De openingstrack, ‘Chop’, had zo uit de koker van Janssen kunnen rollen. Maar Scheen is te eigenzinnig om hem puur weg te zetten als navolger van het genoemde drietal. In het ronkende ‘Solid’ neemt hij zijn hoed af voor Charles Mingus, die later terugkomt in een herinterpretatie van ‘Goodbye pork pie hat’. Tussen composities van de pianist (en het prachtige ‘Silence’ van Charlie Haden) zit een zestal improvisaties in gesandwicht. Daarin wordt nog eens extra duidelijk waarom Scheen specifiek voor deze gasten heeft gekozen: elk met een volstrekt eigen, herkenbaar geluid, maar er vooral op uit om het collectieve resultaat voorop te stellen. De improvisaties (elk voorzien van een nummer) zijn compact, helder en to the point.

RECTIFICATIE RECENSIE Blue Lines Sextet
Mijn recensie van de cd ‘Live At The Bimhuis’ van het Blue Lines Sextet (in het vorige nummer van JF) bevat informatie die niet helemaal klopt. Het oorspronkelijke trio is in het leven geroepen door bassist Raoul van der Weide, niet door Michiel Scheen. Ook de keuze van de blazers die van het Blue Lines Trio het sextet maken, zijn voorgesteld door Van der Weide. Overigens benadrukken de muzikanten dat er bepaald geen sprake is van een leider binnen de groep. Zowel het trio als het sextet functioneert als collectief. Het nieuwe album wordt overigens op 22 april gepresenteerd op het Amsterdamse podium Splendor. 

Herman te Loo – Jazzflits 276 – 17 april 2017


Guy Peters
www.enola.be, 3 januari 2016

Terwijl de meerderheid van de concert- en theaterzalen de deuren nog even gesloten houdt, hebben die van het Bimhuis al langer begrepen dat dit het ideale moment is om wél in te zetten op live muziek. Je kan toch niet blijven zitten aan die feesttafels. Dus: op naar Amsterdam, waar een XL-versie van het Nederlandse Blue Lines Trio ons opwachtte met het Nieuwjaarsconcert van 2016.

Het Bimhuis is ook de plaats waar pianist Michiel Scheen, bassist Raoul van der Weide en drummer George Hadow hun debuutalbum opnamen in 2014. En dat album liet een heel geslaagde combinatie horen van lyriek met weerhaakjes, dribbelimpro, lichtjes kromme swing, Monk-achtige interventies en natuurlijk een beetje humor. Door en door Nederlands, maar toch ook weer met een eigen gezicht. Het was dus uitkijken hoe de band zou gaan klinken met extra volk als Bart Maris (trompet), een hoogzwangere Ada Rave (tenorsax) en Wolter Wierbos (trombone).

Het antwoord volgde snel: het karakter bleef bewaard, maar de sound werd rijker. Het Blue Lines Trio mag dan (nog) niet zo’n bekende naam zijn, het is intussen wél een goed geoliede formatie waarin de drie muzikanten met persoonlijkheid en een brede bagage aan de slag gaan. Daarbij valt ook nog eens op dat Hadow – intussen nog altijd maar 23! – echt niet moet onderdoen voor zijn meer ervaren collega’s. Hij speelt licht en swingend waar het moet, met een licht-anarchistische Bennink-toets waar het kan, en is een cruciale schakel in de hechtheid van het trio.

Het zorgde er ook voor dat de blazers eigenlijk in een luxepositie geplaatst werden, iets waar ze vooral in de meer open tweede set maximaal gebruik van konden maken. Met uitvoerige solotijd, extended techniques en steeds wisselende fracties konden ze commentaar leveren op wat het trio deed, maar ook doorkruisen, aandikken of de rol opnemen van een soms wringende en dwarsliggende gesprekspartner. Dat zorgde ervoor dat het concert, in totaal goed voor meer dan 100 gulle minuten, uitblonk in variatie en een voortdurend in beweging blijvende verhouding, waarin niemand echt het laken naar zich toetrok, maar iedereen zijn bijdrage in kon leveren.

Het was dus wel opvallend dat de beide sets redelijk sterk verschilden. De eerste was in sterkere mate opgebouwd rond gecomponeerd materiaal, en daardoor compacter en toegankelijker. Zo’n botsend en struikelend stuk als “Solid”, met z’n flitsende, bop-achtige flarden en start/stop-dynamiek, daar kan je meteen wat troeven mee op tafel gooien. Krachtige uitweidingen, snelle loopjes, vlugge swing, je kreeg het allemaal over je heen in een stuiterende, weldadige gulp. Vanaf “Mood Indo”, een geinige verdraaiing van de Ellington-klassieker, ging de nadruk nog sterker liggen op deelfracties en werd gepiekt door een kwartet met Rave als lekker scheurende soliste.

Ook een hoogtepunt: een knappe versie van Charlie Hadens “Silence”, met breed uitgesmeerde effecten van Maris in de kop, die gecontrasteerd werden met iele, geïsoleerde aanslagen van Scheen, waarna een melancholie de kop op stak die leidde tot bloedmooi schuifelend samenspel, waarin de barstjes in het spel van de blazers -- met natuurlijk ook weer een resem opvallende geluiden van Wierbos -- voor een amper onderdrukte emotionaliteit zorgde. En voor je het wist was die eerste set ten einde en had je gezien hoe die band er vrij op los kon buitelen in het besef dat de rode draad steeds opnieuw zou opduiken.

De tweede set was vervolgens van een andere aard. Het was moeilijker om je vinger op de stukken te leggen, de contouren vervaagden, invloeden werden minder sterk aangedikt en de balans verschoof iets sterker naar het improviseren, het vrije spel. En composities werden ook niet meer aangekondigd. Ze trippelden even rond elkaar alsof het een lichtvoetige bossabetrof en een enkele keer leek Maris uit de New Orleans-traditie te putten, maar het kreeg vooral iets van een aaneenrijging van meer impulsieve momenten. Heel even dook er ook een "wie doet wat?"-moment op, waarbij de spanningsboog minder strak stond, maar het leidde opnieuw tot creatieve oplossingen.

Van der Weide kon zich laten gaan door de snaren helemaal te ontstemmen, tot zijn instrument een zwaar, onheilspellend gegrom voortbracht, maar hij stak ook spullen tussen de snaren, gebruikte schaaltjes, een strijkstok en zijn bekende crackle box. Een excentrieke kleurenwaaier, maar geen gratuite freakshow. Daarvoor bleven de muzikanten met te veel focus spelen. Lekker scheurende secties maakten ruimte voor lyrische thema’s, het trio liet zich uitdagen door de gasten en uiteindelijk ging de doorgaans voorzichtig spelende Scheen toch een krachtiger, haast bombastisch aanzwellende euforie opzoeken; om vervolgens te verdwijnen in de pianobuik, terwijl zijn kompanen al net zo gretig exploreerden. Het leidde tot de knappe finale van een veelzijdig en smaakvol menu dat geheel terecht bijzonder enthousiast onthaald werd door de aardig volgelopen concertzaal. Kortom, een uitstekende jaarstart voor band, Bim én bezoekers.

Hier zijn foto's van het concert te zien, gemaakt door Geert Vandepoele.Johan Janssen
(op Facebook, 3 januari 2016)

Michiel Scheen is een pianist uit de Nederlandse impro-scene. Samen met bassist Raoul van der Weide en drummer George Hadow speelt hij in het Blue Lines Trio. Het trio was nu uitgebreid tot sextet met rasimprovisator en toptrombonist Wolter Wierbos, tenorsaxofoniste Ada Rave, ook een echte impro-muzikante en de al even avant-gardistische trompettist Bart Maris.

Een geweldige goede groep met ervaren muzikanten die uitstekend met elkaar samen weten te spelen. Michiel Scheen speelde uitermate spannende en boeiende solo's, maar hield zich ook bezig met de leiding van de groep: sturend en becommentariërend. Het ritmetandem van der Weide en Hadow past uitstekend in deze soort muziek en voegde er eigen ideeën aan toe.

De blazers zijn ook zeer ervaren improvisators. Wolter Wierbos is natuurlijk al vele jaren een trombone gigant, Ada Rave liet een paar heel interessante solo's horen en Bart Maris, ook op bugel en pocket trumpet, kwam met zeer enerverend spel.

Naast de eigen composities van Michiel Scheen, kwam ook een stuk Monk voorbij en ook Mingus was te horen, maar dat wel op een geheel eigen en eigenzinnige wijze. Goede muziek om het nieuwe jaar te beginnen.

Geen opmerkingen: